Wednesday, April 22, 2009

Muzeul de Etnografie "Hanul Domnesc" Suceava


Monument istoric si cea mai veche cladire civila medievala pastrata in orasul Suceava, construit la inceputul secolului al XVII-lea, a fost destinat gazduirii unor dregatori straini, oaspeti de seama si mari negustori. Odata cu ocuparea nordului Moldovei de catre Imperiul Habsburgic in 1775, Hanul Domnesc isi schimba destinatia, devenind casa de vanatoare pentru membrii familiei imperiale. In 1962 a fost restaurat de la nivelul pivnitei pana la acoperis; in fosta bucatarie a hanului, pe locul cuptorului, s-a ridicat un altul, inspirat din cuptoarele moldovenesti. La etaj s-au pastrat grinzile de stejar ale plafoanelor celor doua coridoare. Cu elemente arhitectonice de epoca recastigate odata cu refacerea zidurilor, constructia Hanului Domnesc a intrat in traditia culturala a Sucevei ca vechi han medieval. Expozitia permanenta de la parterul cladirii reconstituie atmosfera de epoca a unui han si cuprinde salonul privat, bucataria, camara hanului, sala crasmei, camera de odihna si pivnita. Interactiunea dintre reconstituirea interioarelor specifice hanului si prezenta obiectelor de factura populara fac trecerea spre etajul cladirii, unde sunt expuse toate genurile de arta populara din principalele zone etnografice ale judetului Humor, Dorna, Campulung Moldovenesc si Radauti. Muzeul detine in patrimoniul sau obiecte de arta populara (13.000 de obiecte) reunite in colectii de port, ceramica, textile, podoabe de sarbatoare, lemn, os, metal, instrumente muzicale, recuzita pentru obiceiuri de nunta si Anul Nou, mobilier traditional, impletituri .Unul dintre obiectivele culturale ale zonei si ale orasului este Hanul Domnesc.
Epoca de stralucita istorie, marcata durabil in caramida si piatra prin cetati, bisericisi manastiri, evul mediu a lasat posteritatii si constructii civile, una dintre acestea fiind Hanul Domnesc .
Cladire cu doua niveluri, construita la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul celui urmator, Hanul Domnesc a fost destinat gazduirii unor dregatori straini,oaspeti de seama si mari negustori. Localitatea SUCEAVA
Adresa Str. Ciprian Porumbescu nr. 5
Telefon 0230/216.439 (int. 115)
Fax 0230/522.979
Program 10:00 - 18:00 (vara); 9:00 - 17:00 (iarna)

No comments:

Post a Comment

Counter