Wednesday, April 22, 2009

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului.Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Ca arhitectură şi pictură exterioară Voroneţul e un fenomen unic în arta universală. Valoarea lui artistica atinge cota maximă.
ALBASTRUL de VORONET rămâne o taină, un mister. Admirând bogăţia culorilor la un moment dat ai impresia că albastrul este cea mai sensibilă culoare şi la acţiunea luminii se decolorează cel dintâi. Pe fundalul albastru Sfântul Gheorghe nimiceşte balaurul, iar toate subiectele de canon din Scriptură se completează cu sfinţii de la faţa locului."
Pavel BALAN (renumit cineast basarabean)
Manastirea Voronet mai e vestită şi prin faptul că a fost înălţată pe locul unei biserici din lemn, unde ar fi trăit Daniil Sihastrul. Acesta din urmă a fost unul din cei mai populari sfinţi moldoveni. El a trăit, după rânduielile isihaste, într-o chilie săpată în stâncă pe valea pârâului Putna, păstrată până în zilele noastre, apoi într-una din preajma nou ziditei mănăstiri de la Voronet, pe care a şi cârmuit-o ca egumen.

No comments:

Post a Comment

Counter